Vakuovačka potravin může být označena také jako svářečka fólií anebo vakuovací přístroj. Ve všech případech se ale jedná o jedno a totéž. Jedná se o zařízení, které v mnohém usnadní uložení potravin, které tak zůstanou déle čerstvé a uchovají svoji typickou chuť i aroma. Vakuování je možné ale použít také při marinování masa anebo pro moderní typ pomalého vaření sous-vide. Na co se zaměřit při výběru vakuovačky a jaké technické parametry vzít v potaz?
Co se může hodit při výběru vakuovačky?
Svařovačku fólií vybírejte především podle toho, co od ní očekáváte. Prodloužit životnost potravin vám kromě vakuovačky pomůže také například sušička ovoce anebo zavařovací hrnec. Jestliže ale chce uchovávat potraviny v chladu, je vakuovačka tím nejlepším řešením. Při uložení v lednici se totiž ve srovnání s běžným stavem může životnost potravin prodloužit až na několik měsíců. Při výběru vakuovačky se zaměřte především na vhodný typ, tedy na to, zda umí přístroj pracovat pouze s vakuovacími fóliemi anebo také s vakuovými dózami.
Technické parametry
Důležitý je také jeho příkon a sací výkon. Právě ty totiž rozhodují o kvalitě vakua, které s ním vytvoříte. Bohužel na druhou stranu ale mají vliv i na jeho spotřebu. Před koupí přístroje se ujistěte, že se opravdu jedná o zařízení, které dokáže odsát i vzduch. To některé svářečky fólií určené do kanceláře totiž neumí. Při výběru vakuovačky se zajímejte také o to, jaké sáčky je do ní potřeba používat a kolik vás budou stát. Kromě vakuování je praktické když přístroj umí také sledovat teplotu, používat vakuovací dózy a rozhodně by měl disponovat také pojistkou proti přehřátí.
Proč byste si měli pořídit vakuovačku?
Vakuovačka je jedním z přístrojů, které vám na první pohled mohou připadat zbytné. Pokud ale nechcete vyhazovat zkažené jídlo a plýtvat s ním, pak se může stát vaším nerozlučným pomocníkem. Každý asi ví, že pokud potraviny po otevření jejich obalu uložíte pouze do lednice, zkazí se za několik dní. Vakuovačka jim dokáže životnost prodloužit až na několik měsíců. Ostatně právě vakuovacími přístroji balí své produkty také většina producentů potravin. Vakuum v sáčku nebo v dóze vznikne po vyčerpání veškerého vzduchu. V takovém prostředí se v menší míře šíří bakterie a mikroorganismy a jídlo se tam méně kazí.