Jáhly – pro vaše zdraví!

on

S nárůstem zájmu o zdravou výživu, se vracíme k původním receptům a pokrmům našich předků. Jednou takovou surovinou pro výrobu chutného jídla jsou jáhly.
Je to vlastně loupané proso a kromě toho, že jsou velmi chutné, mají také vysokou výživovou hodnotu. Obsahují vlákninu, velké množství vitamínů skupiny B a nezanedbatelné množství železa. Díky tomu jsou ideální potravinou při chudokrevnosti, chronické únavě i krátkodobé vyčerpanosti nebo v době po nemoci a úrazu.

Využití jáhel v kuchyni je opravdu široké, příprava velmi jednoduchá. Jáhly můžeme konzumovat sladké i slané, jako kaši nebo zapečené. Před tepelnou úpravou je vhodné jáhly přebrat a několikrát spařit vroucí vodou. Tím se odstraní lehce nahořklá pachuť jáhel.

Jak na klasický jahelník?

Jáhly spaříme, na pánvičce si krátce orestujeme slaninku a cibulku. Smícháme v pekáčku a zalijeme mlékem tak, aby bylo vše ponořené. Dáme do trouby zapékat, při pečení můžeme ještě dolít trochu mléka.
Tímto způsobem upečeme jahelník i sladký – sušené švestky vložíme do misky, zalijeme slivovicí a dáme přes noc uležet. Jáhly pak uvaříme do měkka, smícháme se švestkami (i s puštěným lákem), dle chuti osladíme a dáme zapékat.

Ingredience můžeme libovolně měnit.

Jáhly chutnají skvěle i s houbami nebo s jablky. Jahelná kaše je příjemnou změnou jako příloha. A pokud jste jí vytvořili hodně, nevadí! Ze zbytku upečte placičky, na kterých si smlsne celá vaše rodina. Do jahelné kaše zamíchejte orestovanou cibulku, vajíčko, trochu ovesných vloček, pokud máte, tak i třeba nadrobnou nakrájenou slaninku či uzené. Dobře propracujte, utvořte placičky a ty pečte na pečícím papíře v troubě nebo na pánvičce dozlatova.

Dobrou chuť přeje redakce!

Napsat komentář