Červená řepa je kořenová zelenina známá, jako léčivá rostlina pro více než 2000 let. Dříve se používaly listy této rostliny, ale ne jeho kořen, protože byl velmi tuhý. Dnes, po kultivaci červené řepy, jíme i pikantní červený kořen.
Červená řepa je považována za jednu z nejužitečnějších druhů zeleniny. Je bohatým zdrojem antioxidantů, a pokud jde o vitaminy obsahuje vitamin C, B1, B2, B6, listovou a pantotenovou kyselinu, a z minerálních látek, obsahuje draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo, zinek. Červená barva řepy je důsledek přítomnosti červených pigmentů, známých jako betakyaninů.
Nízká energetická hodnota činí z červené řepy ideální potravinu ve stravě, vzhledem k tomu, že obsahuje málo kalorií, a dodává tělu potřebné užitečné látky. Ve 100 g řepy má pouze 43 kalorií.
Červená řepa má četné léčivé vlastnosti:
– Stimuluje výměnu látek v těle, což znamená, že omlazuje a revitalizuje tělo
– Reguluje krevní tlak, a tím chrání kardiovaskulární systém
– Snižuje zvýšení cholesterolu v krvi
– Zlepšuje funkci jater a pomáhá při odstraňování toxických látek
– Posiluje kůži, vlasy a nehty
– Neutralizuje přebytek žaludeční kyseliny
– Má pozitivní vliv na zácpu
– Zlepšuje náladu.
Je zajímavé, že konzumace řepy ukázala vynikající výsledky v boji proti leukémii a rakovině.
Řepa obsahují betain, aminokyselinu, která má protirakovinné účinky. Kromě toho má také protizánětlivé, antioxidační a detoxikační účinky. Studie ukázaly, že betain útočí na buňky v nádorové tkáni.
Z mnoha lékařských statistik vyplývá, že u mnoha pacientů konzumujících červenou řepu tělo pozitivně reagovalo na léčbu cukrovky.
Červená řepa a podrobnosti o léčbě
Terapie řepou proti leukémii a rakovině je velmi jednoduchá. Pacient by měl jíst půl kilogramu čerstvého řepy denně ( nejlepší je jíst jako salát s přídavkem olivového oleje a citronu). Kromě toho, je žádoucí dodržovat dietu, která zlepšujea posiluje imunitní systém, kromě vitamínu C.
Nejefektivnějších výsledků se dosahuje, pokud je léčba zahájena, když je nemoc v časném stadiu. Jinak budete muset postupně zvýšit množství cukrové řepy.