Nástroje tradiční čínské medicíny – dietetika

on

Dnes si povíme něco o zásadách čínské dietologie, o pilířích na kterých je postavena a v čem se východní pohled liší od názorů odborníků na stravování „ze západu“.

fountain-727585_1280

Dietetická doporučení podle TCM (tradiční čínské medicíny)

Základních několik pravidel k vašemu stravování podle principů TCM:

Čínská dietetika nemá univerzálně platné předpisy pro všechny. Na rozdíl od západních diet počítá s tím, že stejná dieta je pro někoho prospěšná, pro jiného neprospěšná. Zohledňuje nejen člověka jako takového, ale také vliv denní doby, klimatu, či ročních období, protože jin přechází v jang a opačně, a protože udržet se dlouhodobě v rovnováze se nám mnohonásobně vrátí. Udělat zodpovědně jídelníček člověku na míru vyžaduje vyhotovení podrobné diagnostiky, zato účinek předčí jakoukoli obecně doporučovanou dietu. Platí to jak o dietách zdravotních, tak o dietách hubnoucích.

Základ ranního jídla by měla tvořit polévka, nebo teplá obilná kaše (jsme v jangové fázi dne a jang nutno podpořit), po ní, ještě mezi snídaní a obědem, pojíst ještě něco malého, je-li třeba. Většinou náš organizmus po ranní polévce dost ožije a brzy se dostaví hlad, pak oběd, poměrně výrazný, a večeře, která by měla být střídmá. Zeleninu, pokud je vařená, nebo jinak upravená tepelně, můžete konzumovat téměř neomezeně,  dejte pouze pozor na konzumaci syrové zeleniny samotné. Pokud je například salát součástí teplého jídla, neuškodí, pokud ale bude zvolen jako jediné jídlo, navíc na lačno, je nevhodný, zejména v jinové části roku (podzim, zima).

buddha-611561_1280

Obecně ovoce z oblasti střední Evropy vhodné je, naopak citrusy a ovoce tropické by mělo být méně časté (rostou v zemích, kde je hodně jangu, jelikož příroda má ráda rovnováhu, tropické ovoce je jinové a ochlazuje).

Potraviny se v TCM rozdělují podle povahy, chuti a tropizmu

Povaha a chuť potravin

Povaha vystihuje teplotní charakter potravin, může tedy být chladná, svěží, neutrální, teplá a horká. Pepř bude horký, salátová okurka studená, tedy na opačné straně pomyslné osy. V zimě je žádoucí přidávat do jídelníčku více potravin teplých či horkých, v létě naopak chladných a svěžích.

Povaha potravin označuje, jak se energie potraviny v našem těle chová, jaký pocit v těle vyvolá. To, že vypijeme horký čaj ještě neznamená, že čaj má horkou povahu. To je jen dočasný efekt. V okamžiku vstupu do těla se podle zásad čínské medicíny právě (zelený a bílý) čaj chová tak, že ochlazuje. Tohoto efektu lze využít v létě, kdy i horký čaj vyvolá ochlazení těla. Je to zdravější, než ochlazovat se zmrzlinou nebo ledem. Černý pepř, i když je vyndaný právě z ledničky, má horkou povahu a tedy při vstupu do těla bude ohřívat.

Při prochladnutí je dobré si uvařit čaj nebo polévku s čerstvým zázvorem. Zázvor okamžitě začne prohřívat, vyvolá pocení a zabrání tím vzniku nemoci z prochladnutí.

Potraviny s chladnou povahou

Banány, bambusové výhonky, krabi, grapefruit, chaluhy, hlávkový salát, sůl, meloun, rajčata, mořské řasy, kiwi, ananas, jogurt a další. V létě pomáhají chladit, v zimě oslabují jang a čchi.

Potraviny se svěží povahou

Většina zeleniny, ovoce, saláty, kysané mléčné výrobky, jablka, tofu, mandarínky, majoránka, jahody, hlávkový salát, hrušky, ředkvičky, máta a další. Lze jíst po celý rok, v zimě opatrněji a méně.

Potraviny s neutrální povahou

Telecí, celozrnné obilí, meruňky, slepičí vejce, švestky, loupaná rýže, rajčata, cukr, adzuki, ředkvičky, ananas, švestky, kukuřice, vepřové maso a další

Potraviny s teplou povahou

Sušené bylinky, většina koření, mořské ryby, sušené ovoce a ořechy, kuřata, hnědý cukr,čerstvý zázvor, ženšen, pórek, broskve, maliny, kakao, káva, červené víno, cibule, křen, teplá zvěřina, uzené a další. Ve velké míře mohou přehřát organismus.

Potraviny s horkou povahou

Jehněčí, jelen, ostrá koření, česnek, alkohol, červený pepř, zelený, bílý, černý pepř, kůra skořice, zázvor (sušený) a další. Opatrně dávkovat celý rok.

Různé chuti potravin mají podle čínské medicíny různé účinky a podle toho jsou doporučovány na různé zdravotní problémy.

Čínská dietetika rozlišuje pět chutí pokrmů a jejich účinků, podle kterých ovlivňují různé tělesné funkce.

Ostrá chuť – rozptyluje, podporuje oběh, působí potopudně – zvyšuje a umožňuje pocení. Je-li užita v malé dávce, prospívá plicím. Rozhýbává, rozptyluje, má tendenci zvedat energii vzhůru a směrem ven na periferii lidského těla. Je-li doprovázená teplou chutí, tak podporuje oběh krve, ohřívá, působí proti stagnacím. Kontraindikací je slabost plic, která dráždí ke kašli. Štiplavé potraviny  vyvolají pocení a podpoří pohyb energie.

Pálivé a štiplavé chuti odpovídá

pepř, skořicová kůra, hřebíček, česnek, zázvor, máta, ředkvička, pórek, majoránka, badyán, pažitka, kmín a další

Kyselá chuť – smršťuje a stahuje tkáně, zmenšuje otoky a stahuje póry, je účinná proti nadměrnému pocení. Působí proti úniku energie. Užívá se v situacích, kdy dochází k nežádoucímu úniku tekutin, například inkontinence, pomočování u dětí, samovolné výrony semene u mužů, gynekologické výtoky a krvácení. Je kontraindikovaná u postižení zevní atakou a u stagnace. Kyselé potraviny zpomalují pohyb, jsou brzdící, tlumí tedy průjem a pocení.

Kyselé chuti  odpovídá:

např. jablka, meruňky, hroznové víno, grapefruity, mango, olivy, broskve, ananas, švestky, maliny, fazole adzuki, mandarinky, rajčata, ocet

Hořká chuť – vysušuje, zpevňuje, způsobuje pokles. Je vysoušecí a zároveň laxativní, takže pomáhá vyprázdnění stolice a vysušuje vlhkost. Rozptyluje a osvěžuje horko, pročišťuje, má silně stahovací účinek směrem dolů. Je kontraindikovaná u stavů suchosti. Hořké potraviny redukují tělesnou teplotu, vysušují tělesné tekutiny a snižují horečku.

Hořké chuti odpovídá

káva, jádra meruněk, kedlubna, hlávkový salát, celer a další

Sladká chuť – harmonizuje, podporuje vzestup, doplňuje, tonizuje, vyživuje a to zvláště oslabenou slezinu a žaludek. Zároveň však zvlhčuje a podporuje vznik vlhkosti. Je typická pro obilniny, je to chuť vařené rýže (ne cukru!). Uvolňuje játra, může působit potopudně i rozptylovat srdce. Tlumí křeče a bolesti, uvolňuje a harmonizuje trávení.

Sladké chuti odpovídá

Jablka, banány, červená řepa, kukuřice, okurky, med, mléko, olivy, broskve, burské oříšky, špenát, tykev, rajčata, meloun, pšenice, cukr a mnoho dalších, je to nejobsáhlejší skupina potravin

Slaná chuť – změkčuje, zohebňuje a způsobuje vytékání směrem dolů a směrem dovnitř. Je laxativní, rozpouští, změkčuje a uvolňuje tvrdou stolici v případech suchosti střev. Je-li užita v mírné dávce, tonizuje ledviny. Rozpouští akumulace tvrdého – nádory, shluky, strumu. Slané potraviny uvolní zatvrdliny, zmenší tuhnutí svalů nebo žláz.

Slané chuti odpovídá

sůl, pažitka, mořské řasy, chaluhy, mléko, vepřové maso, kachna, krabi, šunka a další

Samo sebou platí i tradiční zdravotní doporučení z dnešního světa, a to především vyvarování se alkoholu, kouření, ideální je nekonzumovat konzervanty, aditiva, barviva a stimulanty, průmyslově zpracované potraviny, fastfoody, uzeniny, bílou mouku.

Obecně: jíst pravidelně, při jídle se věnovat jídlu, nekoukat na TV, nečíst noviny a neřešit obchodní záležitosti. Důkladně prožvýkat každé sousto, během jídla a těsně po něm nepít. Jíst střídmě, ale pestře. Omezit sladké a mléčné výrobky z kravského mléka.

Čínská medicína je hodně o prevenci, podchytit zdravotní problém dříve, než se projeví, je umění skutečných mistrů. Po přečtení předchozích řádků si jistě sami dokážete zodpovědět následující otázky:

  • Je dobré dávat dětem k Mikuláši pomeranče a mandarinky „aby byly zdravé“? (Ne, jsme v jinové fázi roku, kdy si organizmus hlídá dostatečnou energetickou hladinu potřebnou udržení tepla a citrusy zachlazují)
  • Je jogurt po ránu to pravé ořechové, jak nám napovídá reklama? (Ne, ráno jsme v jangové fázi dne a jang je dobré podpořit. Kravské mléko a výrobky z něj mají naneštěstí chladnou povahu, tudíž při dlouhodobém užívání zachlazují a oslabují trávicí trakt.)
  • A co na to Jan Tleskač? (na tuto otázku ani čínská medicína nedokáže uspokojivě odpovědět)

Příště si něco povíme o dalším z nástrojů tradiční čínské medicíny – fytoterapii, akupunktuře, cvičení čchikung, nebo energetických masážích tuina.

S přáním veselé mysli a stálého zdraví

Martin Řezníček
Terapeut tradiční čínské medicíny

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *