Co je Kombucha

Kombucha – nápoj známý po tisíciletí, prožívá v dnešní moderní době velkou renesanci. Pochází z východní Asie a první zmínky o ní jsou známy již z roku 221 před n. l. Kombucha bývá označována za “zázračnou čajovou houbu”, avšak pojem houba je mylný.

Co je to Kombucha?

Pojem houba je v tomto případě biologicky nesprávné označení. Jedná se o symbiotický útvar několika druhů kvasinek a bakterií, příbuzný více lišejníku. Lišejníky jsou na Zemi zhruba 2 miliardy let a mají velmi dobrou pověst v lidovém léčitelství.
Kombucha je v podstatě “živý” nápoj, obsahující velké množství enzymů, vitamínů a minerálů a bakterií mléčného kvašení. Tento nápoj vzniká kvašením – zjednodušený recept je uvařit černý nebo zelený čaj, osladit a slít do sklenice se širokým hrdlem. Přidat malé množství již vytvořeného kombuchového nápoje a hlavně kombuchovou kulturu. Hrdlo sklenice přikryjeme čistým plátnem a upevníme gumičkou. Necháme stát v šeré místnosti při běžné pokojové teplotě. Dbáme na to, aby zde nebyly žádné pachy, které by nápoj mohl vstřebat. Doba kvašení je závislá na okolní teplotě, množství cukru a množství přidaného kombuchového nápoje. Všeobecně se uvádí doba 6 – 10 dní. Čím déle necháme nápoj kvasit, tím výraznější chuť a větší kyselost bude nápoj mít.

kombucha

Účinky kombuchového nápoje

Kombuchový nápoj obsahuje, jak již bylo řečeno, mnoho blahodárných aktivních složek:

  • Kyselina glukoronová – ta pročišťuje organismus, zvyšuje odolnost imunitního systému a podporuje látkovou výměnu. Také dokáže odbourávat chlesterol a je stavebním prvkem polysacharidů, které tvoří vazivo a chrupavky.
  • Kyselina listová – se podílí na tvorbě červených krvinek, napomáhá organismu při hojení ran, při tvorbě svalů a ve všech procesech, kdy dochází k buněčnému dělení, atd.
  • Vitaminy – B1, B2, B3, B6, B12 a vitamin C
  • Dále obsahuje – kyselinu glukonovou, L – kyselinu mléčnou, kyselinu usninovou, šťavelovou a octovou, mírné množství alkoholu a oxid uhličitý

Díky svému složení má nápoj z Kombuchy tyto přínosy:

  • Zlepšuje funkci střev a pomáhá vstřebávat výživné látky.
  • Obsažené lactobacily udržují kvalitní střevní mikroflóru.
  • Podporuje imunitní systém.
  • Čistí pleť a pomáhá v boji proti akné (lze používat i k omývání pleti místo pleťové vody).
  • Reguluje trávení a je oblíbeným prostředkem při snižování tělesné váhy (zde se doporučuje pít ji 3x denně před jídlem).
  • Odstraňuje z těla jedovaté látky (dokonce i těžké kovy a nikotin).
  • Pomáhá při dně a artróze.
  • Zmírňuje depresivní a úzkostné stavy.

Napsat komentář